South Park

San Francisco, California, USA

CLIENT

South Park Improvement Association 

PROGRAM

Masterplan and Renovation of Public Park

AREA

65,000 ft²

BUDGET

Undisclosed

STATUS

Fundraising

KEY PERSONNEL

Fletcher Studio

CONSULTANTS

studioANOMALOUS

 

South Park is the oldest public park in San Francisco. Originally intended to be an English picturesque strolling park, it has fallen into disrepair and has been subject to ad-hoc improvements over the years. The South Park Improvement Association hired Fletcher Studio to work with the neighbors and community leaders to develop a master plan for the park. The proposed plan will provide a variety of different spaces, including a play area, a stage, a large open meadow, and plazas of varying scales. It also helps to alleviate two major issues including poor drainage and slopes that exceed ADA minimums. The new design will be a contemporary interpretation of the classic picturesque park. It will provide many amenities along a thickened and programmatic pathway. Improvements will include bulb-outs and chicanes for traffic calming, a play area, plazas, seat-walls, bio-infiltration swales, and a rainwater cistern for irrigation usage.

The South Park Improvement Association and Fletcher Studio reached out to the studioANOMALOUS team in order to help them produce innovative and interactive representations of the proposal in an effort to help the fundraising efforts. StudioANOMALOUS in tern produced the immersive virtual environment included above along with downloadable playable maps for CPUs and android and iOS devises as well the animation included below